Skip to content

Pianoduo Elan

Ellyne Wieringa en Eline de Gast hebben elkaar in 2012 ontmoet op Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Al tijdens de opleiding begon hun duospel en dit ontwikkelde zich de jaren erna tot een hoog niveau. De pianisten zijn onlangs met succes afgestudeerd aan Codarts bij Bart van de Roer en Stéphane de May.

Sinds een aantal jaar is Pianoduo Elan verbonden aan het Pianoduo Festival Academy. Hier ontvangt het duo, gedurende de maanden voorafgaand aan het jaarlijkse festival in Amsterdam, intensieve coaching van het Pianoduo Scholtes & Janssens, en presenteert het duo zich op het Academy-concert op het festival. Masterclasses heeft het duo ontvangen van o.a. het Silver-Garburg Pianoduo, Paul Komen, Sepp Grotenhuis en Maarten van Veen.

Pianoduo Elan is zeer actief in verschillende concertgelegenheden in Nederland.
Zo heeft het duo in het voorjaar van 2018 i.s.m. het Rotterdam Symphony Chorus o.l.v. Wiecher Mandemaker grote koorwerken van Brahms uitgevoerd in een uitverkochte Grote Zaal van De Doelen, samen in het programma met Arthur en Lucas Jussen. Eerder had Elan al gesoleerd in dezelfde zaal en de Zeeuwse Concertzaal o.l.v. Arie van Beek en het Codarts Symphony Orchestra. Regelmatig speelt Elan op gerenommeerde festivals waaronder het Kamermuziekfestival Den Haag, het Pilgrim Harbour Festival en uiteraard het Pianoduo Festival Amsterdam. Het duo is vaker gevraagd door Neil Wallace, programmeur van De Doelen om concerten te geven op festivals, jubilea en soortgelijke evenementen.

Een vernieuwende richting is Elan ingestapt door met de Paganini-Variaties van Witold Lutoslawski een connectie te maken met dansimprovisatie. Hierbij werd ook de originele compositie voor vioolsolo ten gehore gebracht. Net als het samenwerken met instrumentalisten musiceert Pianoduo Elan ook graag met verschillende koren.

Naast het optreden in grote concertzalen geeft het duo met veel plezier concerten in een intiemere setting. Ook is het spelen op de radio het duo niet onbekend. Bij de huiskamerconcerten in intiemere sfeer geeft Elan graag toelichting bij het te spelen programma.

Het duo richt zich op een breed repertoire voor quatre-mains en twee piano’s. Met passie speelt het muziek van Bach tot aan muziek uit de 20e eeuw. Een grote liefde heeft Elan voor romantische werken van verscheidene componisten zoals Rachmaninoff, Schubert en Brahms.
Pianoduo Elan wordt geprezen om het uitzonderlijk goede samenspel, virtuositeit, balans en muziekbeleving. Door het musiceren met passie en gedrevenheid maakt het duo de betekenis van hun naam – ‘Geestdrift’ – meer dan waar.

www.pianoduoelan.nl